Suuruutinen suomalaisen Housemarquen myynnistä Sonylle

Suuruutinen suomalaisen Housemarquen myynnistä Sonylle

Yle uutisoi 29. kesäkuuta 2021, että Sony on ostamassa suomalaisen Housemarquen, jota kutsutaan usein myös maamme pelialan kantaäidiksi. Mistä uutisesta oikein oli kyse? Mikä oikeastaan on Housemarque ja mitkä seikat kiihdyttivät kauppoja Sonyn kanssa?

Mikä on Housemarque?

Housemarque on suomalainen vuonna 1995 perustettu pelialan yritys, joka on luonut esimerkiksi suositun Returnal-nimisen kauhupelin. Pelissä yhdistellään kauhu- ja scifi-teemoja. Yritys on maamme vanhin toiminnassa oleva peliyhtiö, jota monet pitävät kotimaisen pelialamme kantaäitinä. Yrityksen perustivat Harri Tikkanen ja Ilari Kuittinen, joka toimii yrityksen toimitusjohtajana. Yritys on tullut tunnetuksi esimerkiksi sellaisista peleistä kuin Nex Machina, Alienation ja Resogun.

Suuruutinen suomalaisen Housemarquen myynnista Sonylle 1 - Suuruutinen suomalaisen Housemarquen myynnistä Sonylle

Sen 1999 julkaisema Supreme Snowboarding -lumilautailupeli sai kunnian olla ensimmäinen suomalainen peli, joka onnistui ylittämään miljoonan kappaleen myynnin tavoitellun rajapyykin.

Returnal kauppojen kiihdyttäjänä

Yrityksen uusin Returnal-niminen peli on kriitikoiden suitsuttama ja yritys on itse sitä mieltä, että juuri tämä peli on voinut vauhdittaa kaupanhierontaa Sonyn kanssa. Peli ammentaa teemojaan antiikin aikaisesta mytologiasta ja on maamme kalleimpia pelejä.

Tässä pelissä pelin päähenkilö tapetaan toistuvasti, mikä on melko omintakeinen lähestymistapa. Pelin päähenkilönä nähdään Selene Vassos, joka toimii ASTRA-korporaation lentäjänä. Pakkolaskun vuoksi hän joutuu Atropos-planeetalle. Planeetta on hänelle ennestään tuntematon eikä vaikuta kovin mukavalta paikalta.

Se muuttaa muotoaan koko ajan ja sillä kuhisee kamalia hirviöitä sekä uudenlaisia elämänmuotoja, joita Selene Vassos ei vielä tunne. Tämän lisäksi Selene Vassos joutuu aikasilmukkaan, jota voidaan kuvata kaaoksen sykliksi. Tässä onkin haastetta kerrakseen!

Housemarque ei ole suinkaan ensimmäinen Sonyn pelikehitysorganisaatioonsa hyväksymä jäsen, vaan Sony on aiemmin hyväksynyt 12 muuta jäsentä pelikehitysorganisaatioonsa. Silti on upeaa, että suomalainen pelialan yritys pääsee mukaan Sonyn organisaatioon! Yrityksessä ollaankin innoissaan tästä mahdollisuudesta, jota on edeltänyt yli 15 vuotta kestänyt yhteistyö.

Samalla Housemarquessa uskotaan, että yhteistyön aikanakin yrityksessä on vapaus luovuuteen ja ainutlaatuisten uusien pelien kehittämiseen. Myös riskien ottamisen mahdollisuutta pidetään yrityksessä tärkeänä ja toivotaan, että tämä mahdollisuus säilyy myös Sonyn leivissä.