Varo alalla liikkuvia huijausohjelmia!

Varo alalla liikkuvia huijausohjelmia!

Vaikka ohjelmistokehittely on upea ala, eivät kaikki ohjelmistokehittelijät ole suinkaan hyvällä asialla, vaan osalla on ketunhäntä kainalossa ja markkinoilla liikkuu erilaisia huijausohjelmia. Tilanne on vakava ja tällaisten ohjelmien aiheuttamaan riskiin on suhtauduttava vakavasti.

Tässä artikkelissa on mahdollista esitellä vain muutama markkinoilla kauhua levittänyt huijausohjelma. Ongelma on kuitenkin laaja ja sen torjuminen vaatii ohjelmien käyttäjiltä valveutuneisuutta. Toivomme, että tässä artikkelissa esittelemämme esimerkit herättelevät sinut näkemään ohjelmien vaarat!

PUBG Mobilen ongelmat

Varo alalla liikkuvia huijausohjelmia 2 - Varo alalla liikkuvia huijausohjelmia!

Erityisen vakava ongelma huijaaminen on PUBG Mobilessa, suositussa mobiilipelissä, jota pelataan erityisesti Etelä-Amerikassa, Yhdysvallooissa ja Aasiassa. Onneksi joitakin huijausohjelmia valmistavia ja myyneitä ryhmiä on saatu tuomittua korvauksiin, mutta monia ryhmiä on vielä vapaana levittämässä haitallisia ohjelmiaan.

Eräs huijausohjelmien parissa toiminut ryhmä tuomittiin 8 800 000 € suuruisiin korvauksiin, mutta paljon on vielä tehtävää, jotta PUBG Mobile olisi turvallinen käyttöympäristö. Vahingonkorvausten lisäksi tuomitun hakkeriryhmän on kerrottava kuinka heidän onnistui ohittaa oman ohjelmistonsa avulla PUBG Mobile -pelin huijauksenestojärjestelmän.

Korvausrahat ohjataan huijauksenestojärjestelmien kehittämiseen, jotta vastaavat huijaukset saataisiin jatkossa mahdollisimman hyvin estettyä.

Flubot vaaniin rahojasi

Varo alalla liikkuvia huijausohjelmia 1 - Varo alalla liikkuvia huijausohjelmia!

Kesäkuussa 2021 poliisihallitus antoi tiedotteessaan varoituksen Flubot-nimisestä huijausohjelmasta, jonka avulla vaanittiin suomalaisten netin käyttäjien rahoja. Ohjelma levisi Android-laitteisiin tekstiviestitse. Petollisessa viestissä väitettiin, että viestin linkin avulla käyttäjän olisi mahdollista seurata lähetystään.

Kun käyttäjä klikkasi linkkiä, hän ohjautui verkkosivulle, joka sisälsi haittaohjelman. Sivustolla käyttäjää kehotettiin asentamaan laitteelleen tietty sovellus, joka kätki todellisuudessa sisälleen haittaohjelman.

Haittaohjelman asentamisen jälkeen FluBot sai laitteeseen laaja-alaiset hallintaoikeudet, joiden avulla oli mahdollista urkkia esimerkiksi käyttäjän maksukorttitiedot ja pankkitunnukset. Samalla haittaohjelma pystyi lähettämään runsaasti tekstiviestejä, jotka levittivät haittaohjelmaa eteenpäin.

Ole siis tarkkana netissä, äläkä sorru Fluboitin kaltaisten huijausohjelmien petoksiin! Maltti on kovaa valuuttaa ja valttia myös netissä, joten älä hätiköi, äläkä lataa mitään ilman tarkkaa harkintaa!